Κατερίνα Μπατζελή: “Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μου, δεν είναι της καρέκλας και της θεσούλας”

15.02.2019 | Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα, “Ευβοϊκός Χρόνος”, στην κα Κάτια Καραχάλιου


Το ραντεβού μας ήταν στις 12 το πρωί σε ξενοδοχείο της παραλίας. Ο χρόνος ξέραμε πως είναι περιορισμένος, αφού ο λόγος του ερχομού της Κατερίνας Μπατζελή στην πόλη μας, ήταν να συναντηθεί με κατοίκους της περιοχής, ώστε να συζητήσει τα προβλήματα του τόπου. Από την αρχή μας είπε πόσο της αρέσει η θάλασσα και από αυτό πιαστήκαμε, για να της προτείνουμε μια βόλτα στην παραλία. Και έτσι κάναμε. Η ίδια μας μίλησε για όλα χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις και μεγαλεπήβολες δηλώσεις. Για τη ζωή της, την οικογένειά της, τον ελεύθερο χρόνο της, κάνοντας ρεαλιστικές τις σκέψεις πως και οι γυναίκες πολιτικοί είναι απλές γυναίκες, σαν όλες τις άλλες. Η Κατερίνα Μπατζελή είναι έμπειρο πολιτικό στέλεχος, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ευρωβουλευτής και βουλευτής Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ. Τα θέματα της ανάπτυξης της υπαίθρου είναι ένα μεγάλο μέρος της καριέρας της, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση, ότι στην περίπτωση της εκλογής της, ο αγροτικός τομέας θα αναπτυχθεί σε όλη την Περιφέρεια.

Με πάθος για τη φωτογραφία και όρεξη για εκπλήρωση στόχων και αρμοδιοτήτων, η Κατερίνα Μπατζελή έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σε μία ανοιχτή εκδήλωση, με πλήθος κόσμου να παρίσταται για να δείξει τη στήριξη στο πρόσωπο της, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Λαμία, έκανε και επισήμως γνωστή την υποψηφιότητά τηςγια την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την παράταξη “Πατρίδα μας η Στερεά”.Μας τόνισε πως είναι σημαντικό, το ψηφοδέλτιο να στελεχώνεται από άτομα που ειδικεύονται σε έναν τομέα. Σκοπός αυτού είναι να αναπτυχθούν σωστά οι τομείς που χαίρουν αναβάθμισης, από άτομα που έχουν την εμπειρία και την κατάρτιση. Από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, ασχολούμενη με τα πολιτικά δρώμενα εδώ και τέσσερις δεκαετίες περίπου, “ταράζει” τα νερά των περιφερειακών υποψηφιοτήτων. Έχοντας όραμα για την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Στερεά, θεμελιώνει ένα οικοδόμημα, που η εκλογική διαδικασία θα δείξει αν πράγματι θα μείνει “στέρεο”.

Κ.Κ. Μάχιμη στον πολιτικό στίβο από πολύ μικρή ηλικία. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Κ.Μ. Η ενασχόλησή μου με την πολιτική έχει έρθει ως φυσική συνέχεια της δράσης μου συνολικά από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια. Αυτό που με ωθούσε πάντα ήταν όταν έβλεπα αδικία, σκοπιμότητα και η πίστη μου στην συλλογικότητα ότι μόνο με αυτή μπορούν να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις που μας ταλαιπωρούσαν. Η Μεταπολίτευση διαμόρφωνε ένα άλλο κράτος και μία διαφορετική κοινωνική διαστρωμάτωση. Δεν μπορούσε να απέχει κανείς έστω και αν ανήκε σε επόμενες γενιές ..! Συμμετείχα ενεργά σε όλες τις διαδικασίες του πολιτικού μου φορέα που συνέβαλλε σε δομικές και δημοκρατικές αλλαγές στην χώρα, ήμουν Ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο 2009-2012. Μία πολύ δύσκολη και πολύπλοκη περίοδο για την χώρα μας, την ίδια την Ευρώπη που με τις παλινωδίες και τις αντιθέσεις της δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα δομικά ζητήματα της κρίσης που ζούσαμε εμείς ως Έλληνες και που τώρα ζει η ίδια η Ευρώπη. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι συνυφασμένη με τον τρόπο που ζω και εκφράζομαι, τον τρόπο που συμπεριφέρομαι και κυρίως τον τρόπο που ακούω και αισθάνομαι τους ανθρώπους.

Είμαστε μία γενιά νέων πολιτικών που έζησε στις Συμπληγάδες του «ελληνικού παρελθόντος και του ιστορικού μέλλοντος της χώρας μας» χωρίς να έχουμε καμία ατομική ευθύνη. Αυτή είναι όμως πολιτική επιλογή. Πώς συμμετέχεις στα κοινά. Δεν αποποιήθηκα καμία συλλογική ευθύνη ακόμη και όταν απομακρύνθηκα από το Υπουργείο. Σε καμία περίπτωση δεν είδα ποτέ την πολιτική και τους κοινωνικούς μου αγώνες ως μέθοδο προσωπικής ανάδειξης και καριέρας. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι συνυφασμένη με τον τρόπο που ζω και εκφράζομαι, τον τρόπο που συμπεριφέρομαι και κυρίως τον τρόπο που ακούω και αισθάνομαι τους ανθρώπους.

Κ.Κ.Φανταζόσασταν στην αρχή της πολιτικής σας καριέρας ότι θα έφτανε η μέρα να διεκδικείτε την έδρα της Περιφέρειας;

Κ.Μ. Όταν ασχολείσαι με την πολιτική και θέλεις να συμβάλλεις στα κοινά δεν βάζεις ποτέ στόχους για «θέσεις» που μπορείς να αποκτήσεις. Οι θέσεις είναι το φυσικό επακόλουθο και η καταξίωσή σου από το ίδιο τον κόσμο, τους πολίτες και τους συμμετέχοντες στον ίδιο σου τον πολιτικό φορέα. Άλλωστε σε κάθε θέση που είχα πάντα ήμουν εκλεγμένη. Μάλιστα ήμουν και υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2014. Μια εκλογική διαδικασία σε πανελλαδικό επίπεδο και έλαβα 68.000 σταυρούς. Δεν διεκδίκησα ποτέ δοτή θέση,πάντα δούλεψα και τίμησα τα αξιώματα μου. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που είναι ο τόπος μου αφού κατάγομαι από τη Λαμία, είναι για μένα μία συνέχεια της δραστηριότητας μου. Έχω την εμπειρία, τη γνώση και τη διάθεση να προσφέρω στους συμπολίτες μου και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη πολιτική περίοδο, με συγκρούσεις και πολιτικές τεχνητές πολώσεις. Αυτό είναι όμως που με «ιντριγκάρει» σε προσωπικό επίπεδο. Είναι για μένα ένα όραμα και ένα σχέδιο, να καταφέρω από αυτή τη θέση να δώσω στη Στερεά Ελλάδα μία νέα πνοή, μια νέα τοποθέτηση στη χώρα μας και την Ευρώπη. Στην Περιφέρειά μας πρέπει να πιστέψουμε ξανά στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, στην παραγωγική μας βάση, στους νέους μας και στο πώς μπορούμε να συνδράμουμε στην ανάταση της χώρας. Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουμε.

Κ.Κ. Μεγαλύτερη πρόκληση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή η Περιφέρεια;

Κ.Μ. Αν και ανάμεσα στις δύο θέσεις υπάρχουν πολλά κοινά, υπάρχουν και πολλές διαφορές. Το Υπουργείο αυτό κατατάσσεται στα παραγωγικά, με πολύπλοκες δομές και με ανθρώπους της γης, μαχητές των καιρών και των αγορών. Αλλά και με επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες που αναδεικνύουν τις δυνατότητες και τα προβλήματα της εθνικής οργάνωσης της οικονομίας στη χώρας μας. Η πρόκληση για μένα ήταν σε καθημερινή βάση, γιατί έπρεπε να λύσω τα προβλήματα του παρελθόντος σε μία όχι τόσο εύκολη περίοδο για τη χώρα άλλα και να δημιουργήσω νέες δομές στήριξης της αγροτικής οικονομίας. Η Περιφέρεια είναι περίπου το ίδιο. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες δομές και αναπτυξιακές πολιτικές. Πάντως, είναι μεγάλο εφόδιο τόσο η θητεία μου στο υπουργείο όσο και την Ευρωβουλή. Όλα αυτά τα χρόνια, απέκτησα ευρωπαϊκές εμπειρίες αλλά και εμπειρίες από την κεντρική διοίκηση που σήμερα μπορώ να χρησιμοποιήσω για την πατρίδα μου, τη Στερεά. Για τον τόπο μου, για τους ανθρώπους του τόπου μου, για όλους μας. Πρόσκληση είναι κάθε τι νέο που καλείσαι να υπηρετήσεις. Για μένα η Περιφέρεια δεν είναι το σκαλί για την επόμενη μέρα στην πολιτική. Είναι η συνέχεια μιας μακράς πορείας. Σήμερα η πρόκληση είναι η Περιφέρεια και μόνο.

Κ.Κ.Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα άτομα που θα στελεχώσουν την ομάδα σας;

Κ.Μ. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μου είτε ως συνεργάτες είτε ως υποψήφιοι, έχουν γνώση και εμπειρία. Έχουν αποδείξει επαγγελματικά την αξία τους και με τη στάση τους απέναντι στη ζωή και την καθημερινότητα διακατέχονται από το πάθος να αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για το καλύτερο. Δεν είναι της καρέκλας και της θεσούλας. Δεν είναι «φορετά» στελέχη και με υποχρεώσεις έναντι των προηγούμενων δραστηριοτήτων τους. Συγκεντρωνόμαστε στον αυτοδιοικητικό μας ρόλο όχι με όρους επικοινωνιακή πολιτικής, αλλά εστιάζοντας στην ουσία της περιφερειακής διακυβέρνησης την οποία και θα προωθήσουμε. Κάποιοι έχουν άλλες, διαφορετικές πολιτικές καταβολές από μένα. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα. Είναι ζητούμενο. Δεν είναι ‘’της βιτρίνας’’, δεν φοβούνται τη δουλειά, είναι άξιοι, καθημερινοί άνθρωποι με ένα κοινό στοιχείο: Το όραμα για τη Στερεά.

Κ.Κ. Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι που έχετε θέσει στην περίπτωση της εκλογής σας ως περιφερειάρχης;

Κ.Μ. Είναι βεβαίως πάρα πολλά για να τα αναφέρω όλα αναλυτικά. Επιγραμματικά θα σας πω ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας και οι Περιφέρειες της, ένα σύστημα πραγματικού Δημοκρατικού Προγραμματισμού, ώστε το κράτος να μην μονοπωλεί τις εθνικές επιλογές και τον περιφερειακό σχεδιασμό της στο πλαίσιο των όποιων ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων. Ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη του τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και χρηματοδοτήσεις, αλλά και τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό σε πλαίσια του οποίου ανήκει και η περιφέρεια μας. Για την περιφέρεια μας με έντονη βιομηχανική και μεταποιητική συγκέντρωση σε όλους σχεδόν τους νομούς της δεν μπορεί να μην προτάξει κίνητρα και δράσεις προσέλκυσης επενδύσεων και συνεργασιών με τοπικές επιχειρήσεις. Οι συνεργασίες αυτές θα ενισχύσουν την τοπική κοινωνία και οικονομία, την καινοτομία, την δικτύωση κλαδικών επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια τους. Θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και θα προετοιμάσουν τους νέους για να ενταχθούν στην νέα αυτή οικονομικά και παραγωγική δραστηριότητα. Η αγωνία μας είναι οι νέοι. Δεν μπορεί να αποδεκατίζονται επαγγελματικά. Η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, κλαδικών, επιστημονικών και τεχνολογικών πάρκων, η ανάπτυξη συστάδων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με κίνητρα εθνικά και περιφερειακά, βάσει των ιδιομορφιών και ιδιαιτεροτήτων της Περιφέρεια μας, θα συνδυάσει την παραγωγή, την πραγματική οικονομία με την καινοτομία, την έρευνα και την εκπαιδευτική κοινότητα. Η ανάδειξη του αναπτυξιακού ρόλου των Λιμανιών της Χαλκίδας και Κύμης στα διευρωπαϊκά δίκτυα αλλά και των παράκτιων περιοχών στην Γαλάζια Ανάπτυξη της περιφέρειας αναμένοντας το ειδικό χωροταξικό.

Ο αγροτικός τομέας που συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της Περιφέρειας μας και που το τελευταίο διάστημα συρρικνώνεται λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που έχει. Στο πρόγραμμα μας έχουμε προτάξει μέτρα στήριξης τους με νέα ασφαλιστικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής τους ,βελτίωση των αρδευτικών υποδομών, χρήσης των ΑΠΕ σε παραγωγικές εκμεταλλεύσεις, κτηνοτροφικών πάρκων και στήριξης του τομέα, ανάδειξης του δυναμικού ρόλου των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και των ορεινών όγκων.Οι συνεργασίες και η δημιουργία δικτύωσης πολιτιστικών, τουριστικών, θρησκευτικών δράσεων.

Η σύσταση Περιφερειακής Τράπεζας, στην οποία η πλειοψηφία των μετοχών θα ανήκει στην περιφερειακή αρχή και στο μετοχικό της κεφάλαιο θα μπορούν να συμμετέχουν άλλοι φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα, μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια και ενδιαφέρονται να συνεργαστούν για την προώθηση των συνεργειών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Και κράτησα για το τέλος, αυτό που θεωρώ το πιο σημαντικό: την Ασφάλεια των πολιτών ως δημόσιο Αγαθό και πολιτική επιλογή. Η προστασία ζωής, η στεγαστική ασφάλεια, η εργασιακή ασφάλεια, η συνταξιοδοτική ασφάλεια, η ασφάλεια από τις φυσικές καταστροφές, η εκπαιδευτική και η πολιτισμική ασφάλεια.

Κ.Κ. Πάθος σας η φωτογραφία. Πως συνδυάζεται η καλλιτεχνική φύση με την μαχητικότητα μίας πολιτικού;

Κ.Μ. Μα η πολιτική είναι αυτό ακριβώς: Η τέχνη μέσα στην καθημερινότητα και η μαχητικότητα στη ζωή. Η πολιτική εστιάζει ή πρέπει να εστιάζει στην τέχνη της ζωής .Η φωτογραφία στην πολιτική της αποτύπωσης ενός μέρους από το σύνολο. Φωτογραφία και πολιτική θέλουν γνώση, υπομονή, άποψη, αγάπη και πάθος. Άλλωστε όπως υποστηρίζουν μεγάλοι φωτογράφοι, «η φωτογραφία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πιο πολιτική τέχνη».

Κ.Κ. Ταξιδεύετε σε όλη τη Στερεά με στόχο να ακούσετε τα προβλήματα των κατοίκων. Πως σας αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ποια είναι τα κυριότερα προβλήματά τους;

Κ.Μ. Για μένα δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Δεν αποκόπηκα ποτέ από την περιοχή μου. Πολλοί από τους στενούς μου ανθρώπους ζουν εδώ. Τα προβλήματα τους τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Είναι κοινά. Η ανεργία, η απαξίωση, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ιθύνοντες όποιοι και εάν είναι ,η αδιαφορία των νέων με μία υποβόσκουσα επιθετικότητα για το τι θα κάνουν από μόνοι τους, η οικονομική και εμπορική απραγία. Όσο όμως και εάν αναδεικνύονται αυτά τα ζητήματα στο τέλος της συζήτησης όλοι θέλουν αλλαγή ,ελπίζουν και πιστεύουν σε καθαρά πρόσωπα που μπορούν να προσφέρουν και να αγωνιστούν για το σύνολο . Με την μεγάλη αυτή εικόνα προσπαθώ να βρω και να σχεδιάσω αποτελεσματικές λύσεις. Να τα βάλω σε μια τάξη, σε μια σειρά και να προσπαθήσω να τους βοηθήσω. Η υποδοχή πάντως είναι πολύ ζεστή.

Κ.Κ.Ξέρουμε πως έχετε μακρά πορεία στις επιχειρήσεις. Αν εξαιρέσουμε την πολιτική σας ιδιότητα, ποια είναι η καθημερινότητά σας;

Κ.Μ. Δεν διαφέρω από μία γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα. Δεν κάθομαι, εργάζομαι όπως πάντα στον ιδιωτικό τομέα και ζω όλες τις πιέσεις και αγωνίες που έχει ένας ελεύθερος επαγγελματίας. Μου αρέσει να μένω το σπίτι μου στον ελεύθερο χρόνο μου, να έχω κοινές στιγμές με τον γιο μου, να βλέπω συγγενείς, να βγαίνω, να περνάω χρόνο με φίλους, να βγαίνω βόλτα με την Τότα μου-το σκυλάκι μου- και να «περνάω» από το ..γυμναστήριο. Σε ότι αφορά στη δουλειά, επειδή είμαι απαιτητική και πολλές φορές συγκεντρωτική, έχω μάθει να συνεργάζομαι και μου αρέσει να δουλεύω ομαδικά και να σέβομαι τις γνώσεις των άλλων. Το πλεονέκτημα σε κάποιον που θέλει να δημιουργήσει, είναι να μπορεί να αναγνωρίσει τους σωστούς συνεργάτες, να συνθέτει και να αναλαμβάνει τις ευθύνες.

Κ.Κ. Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τη συνεργασία με κάποιο συνδυασμό, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία;

Κ.Μ. Κάθε συνεργασία για να είναι υγιής και αποτελεσματική θέλει συγκεκριμένο πλαίσιο και δεσμεύσεις για όλες τις πλευρές. Μόνο έτσι δημιουργείται εμπιστοσύνη, συναντίληψη και αποτελεσματικότητα. Το πλαίσιο αυτό -στην περίπτωσή μας -είναι τα προγράμματα μας. Όπου υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις πρέπει να τις συζητήσουμε και να τις ξεκαθαρίσουμε. Σε αυτά κι εγώ και η παράταξή μας, έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα γιατί έχουμε πραγματικό πρόγραμμα για την πατρίδα μας τη Στερεά.