«Το «κλειδί» για το άλμα στις Περιφέρειες»

Εφημερίδα, ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, 26/01/2019

Οι θεσμικές αλλαγές που δρομολογούνται σε επίπεδο ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και στρατηγικών πολιτικών της Ε.Ε ανοίγουν διάπλατα το δρόμο ώστε να απομακρυνθούμε σταδιακά από το συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης του κεντρικού κράτους και να μεταφερθούμε σε ένα πιο ολοκληρωμένο αποκεντρωμένο διοικητικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι περιφέρειες και οι πόλεις τους θα αποκτήσουν νευραλγικό ρόλο όπου κεντρικά ζητήματα και πολιτικές θα καλούνται να αντιμετωπισθούν πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο και οι σχεδιασμοί των περιφερειών θα αποτελούν επιτακτική ανάγκη ώστε να συμβάλουν καταλυτικά στην αναπτυξιακή ανάταση της χώρας.

Για το λόγο αυτό, οι περιφερειακές εκλογές το Μάιο του 2019 έχουν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Από τη μία, διότι οι πολιτικές που θα προταθούν και τα πρόσωπα που θα δώσουν το παρών σε αυτή τη μάχη, θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα. Από την άλλη, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν με κριτήριο όχι μόνο την ικανότητα των προσώπων και τον καθαρό τους λόγο, αλλά κυρίως με κριτήριο τις στρατηγικές όπου θα τους απομακρύνει από τα προβλήματα της πραγματικής ζωής όπως η ανεργία και η αντιπαραγωγικότητα.

Στην -χωρίς αμφιβολία- κρίσιμη αυτή συγκυρία, η περιφέρεια δεν μπορεί να είναι απλός μεσολαβητής μεταξύ ενός συγκεντρωτικού αρτηριοσκληρωτικού κράτους και των δήμων που στην ουσία δεν παράγει και δεν εξυπηρετεί τον πολίτη όπως συμβαίνει σήμερα όπου διαπιστώνεται έλλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, αναπαράγοντας γραφειοκρατία και τροφοδοτώντας ταυτόχρονα την ανασφάλεια των πολιτών αλλά επιβάλλεται – κατά τη γνώμη μου- να καταστεί πυλώνας μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους, όπως υποδομές, αγροδιατροφικός τομέας, βιομηχανία-επιχειρηματικότητα, φυσικό περιβάλλον, ορυκτός και υδάτινος πλούτος, τουρισμός, δημόσια διοίκηση. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσα από συνέργειες μεταξύ των περιφερειών, των περιφερειών και των Δήμων, των περιφερειών και των οργάνων λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Διότι έτσι, η περιφέρεια θα καταστεί κοιτίδα ανάπτυξης, καινοτομίας και παραγωγικής αναγέννησης – ένα πρότυπο πεδίο συμμετοχικής δημοκρατίας και ανοικτής διακυβέρνησης.

Όμως, η επιτυχής υλοποίηση των ανωτέρω, δεν προϋποθέτει μόνο το σχεδιασμό και τη λήψη μια σειράς κοινωνικών, αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και πολιτιστικών παρεμβάσεων. Προϋποθέτει και τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών διότι η άσκηση της τοπικής εξουσίας πρέπει να γίνεται με προσήλωση στη διαφάνεια, την ορθή διακυβέρνηση και τη λογοδοσία. Απαραίτητη επίσης είναι η ενθάρρυνση των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση και στη λήψη αποφάσεων.  

Ως υποψήφια Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα, πιστεύω βαθιά ότι τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν εμπειρία, ήθος, όραμα και γνώση για τα εθνικά και ευρωπαϊκά ζητήματα, με ορίζοντα νέες νοοτροπίες και αντιλήψεις Όπου η ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και η ασφάλεια του πολίτη θα αποτελεί το Α και το Ω τόσο της περιφερειακής όσο και της εθνικής στρατηγικής για μια παραγωγική και με εμπιστοσύνη στον εαυτό της Ελλάδα.

2 σχόλια στο “«Το «κλειδί» για το άλμα στις Περιφέρειες»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *